Nákupní košík je prázdný

Lednová návštěva Číny 2017

« zpět na přehled novinek

20.02.2017

Cestu do Číny v lednu jsme plánovali proto, že při objevení nějakého super vzorku jsme ho mohli vzít rovnou na výstavu do Tucsonu. Sice jsme žádný "killer" neobjevili, protože stále čínské doly netěží a v současnosti se objevují pouze nové nálezy kalcitů a aragonitů z lomů a různých dobývek, ale měli štěstí na estetické a kvalitní vzorky na český trh.

Náš dlouholetý dodavatel křišťálu měl nádherné drúzy a volné krystaly morionu z naleziště Shandong, kde nám bylo umožněno si vybrat to nejlepší z celé partie. Většina morionů je narostlá na krystalech ortoklasu spolu s drobnými snopky stilbitu a epidotu. Díky odlehlosti prodejce od civilizace jsme nestihli zařídit přepravu a vzorky budeme posílat až při naší další návštěvě Číny.

U dalších prodejců a horníků to již nebylo tak snadné, protože jejich nabídka nás moc nenadchla a skoro všichni se nám pokoušeli " natlačit " předražené staré zboží. Někteří však potřebovali platit nájem a alimenty, tak se přeci jen něco podařilo sehnat. Nejvíce mi potěšily lesklé, temně zelené drúzy prasemu, oktaedrické růžové krystaly fluoritu a velké drůzy křišťálu.

Ke konci naší návštěvy nás pozvala oblíbená prodejkyně antimonitu a k našemu úžasu nám nabídla velice kvalitní ukázky valentinitu. Jedná se o prostorové, bílé až voskově zbarvené, radiálně paprsčité a kulovité agregáty narůstající na lesklý, černý křemenec s pozůstatky antimonitu. U několika vzorků dosahuje velikost tabulkovitých krystalů valentinitu přes 1 cm. V současné době se zřejmě jedná o nejkvalitnější ukázky na světovém trhu.

Kromě morionu,křišťálu a vietnamských tektitů se nám podařilo vše dopravit a zpracovat, takže ukázky budou k vidění na mineralogických burzách a za čas i v mé nabídce v ROCKSHOPU.

Mezi fotografie minerálů a běžného ruchu na ulicích jsem zařadil foto, které jsem pořídil kousek od našeho hotelu na docela rušné ulici. Tam si nějaký čínský kolchozník udělat políčko salátu uprostřed chodníku a nikomu to nijak nevadilo a všichni radši šli po silnici než by Mičurinovi šlápli na lístek salátu...Inu Čína (:-)

Jmenný rejstřík
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace