Nákupní košík je prázdný

Tucson 2020

« zpět na přehled novinek

13.04.2020

Tentokrát bych chtěl začít trochu netradičně a hned nevychvalovat minerály co byly k vidění. Ve zkratce bych Vám chtěl uvést základní informace o Tucsonu a výstavě samotné.

Již po osmnácté jsem se zúčastnil 66. expozice minerálů, fosilií a drahých kamenů, která se tradičně koná v arizonském městě Tucson  ( Pima Co. ) v USA. Tucson je druhé největší město v Arizoně a má v dnešní době i s příměstskými částmi okolo 1 mil. obyvatel ( z tohoto asi 250 občanů českého původu, kteří patří v drtivé většině ke starousedlíkům ). Město samotné nemá ani typický americký charakter, protože má minimum výškových budov, takže celková rozloha je obrovská a blíží se 600 km2. Rozkládá se na náhorní plošině v nadmořské výšce 728 m. n m., velmi blízko mexické hranice.

 V ohromném oblouku  se kolem města tyčí malebný pás hor, jehož štíty dosahují výšek i přes 3 tisíce metrů. V arizonském suchém „pouštním“  vzduchu, na pozadí neskutečně modré oblohy mají hory nafialověle červenohnědou barvu a jsou jen zdánlivě holé; při bližším pohledu jsou řídce, ale pravidelně porostlé stromovými kaktusy saguaro. Květ tohoto obřího kaktusu je národní květinou státu Arizona a celá oblast jihu je součástí polopouště Sonora.

  A nyní již k samotné akci. Samotná výstava je určitě největší  akcí tohoto druhu na světě a je velmi těžké tento gigantický podnik výstižně pojmenovat, budu používat prostý výraz výstava ( zasloužil by si spíše slova megashow nebo megaakce ) . V roce 1954 založilo několik nadšenců spolek, který ze začátku v základní škole pořádal první mineralogickou výstavu a následující rok již byla výstava minerálů přičleněna k veletrhu Pima County fair a Rodeo Grounds. Z jednoho výstavního místa se rozšířila na současných neuvěřitelných 65 výstavních míst a paralelně probíhá téměř v celém městě. V urbanisticky skvěle řešeném Convention Centre ( zde je nejkvalitnější a nejprominentnější část výstavy, od roku 1972 se zde pořádá na 16 800m2 ), v podobném Congress Expo, ale i ve většině hotelových hal a pokojů i motelových pokojíků se čile obchoduje. Stejně fungují i prostory velkoskladů a podobných zařízení, stovky obrovských stanů, vše je plné minerálů, kamenů a  fosilií. Aby jste stihli všechno prohlédnou a případně nakoupit, můžete použít pravidelné dopravy tzv. „ shuttles“, která jezdí v pravidelných intervalech a jednotlivé trasy mají svá barevná označení nebo si pronajmout auto a být tak zcela nezávislý. Veškeré dění okolo výstavy je organizačně fantasticky zvládnuto. Každý z návštěvníků, kteří mimochodem nikde neplatí žádné vstupné, se nejprve zaregistruje a obdrží identifikační kartičku s názvem „ buyer“, kde je pak na všech prodejních místech velmi vítaný.

Díky tomu, že opravdu nevím co bych měl tento rok vychvalovat a jistě tušíte, že na této akci je to nejlepší na světě, rozhodl jsem se pouze uveřejnit fotografie. Jsou zde zajímavosti, naši kolegové, nové minerály, výstavní plochy a hlavně dobrá atmosféra.

 

Jmenný rejstřík
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace